Розмір шрифту
Колір сайту

Простір можливостей - територія соціалізації та культурного розвитку

31.10.19
1315

         Суспільство у якому ми живемо сьогодні закриває очі на велику кількість проблем, однак не можна постійно прикидатися сліпими та байдужими, мовляв: «Моя хата скраю – нічого не знаю»… Або ж: «Добре, що це - стосується не мене». Одним із таких болючих питань є соціалізація дітей з обмеженими можливостями. Наш інструмент – мистецтво. Дозвілля дитини з інвалідністю, як правило, проходить у спеціалізованому середовищі, а діти, яким пощастило народитися здоровими, подекуди не є зразком толерантності по відношенню до перших. Довелося підняти це питання і поставити його руба. Яким чином розширити рамки і зробити театр зрозумілим, доступним для кожного?  Прийняли рішення створити єдиний сенсорний простір, де буде комфортно, безпечно і весело всім дітям, а радість від спілкування з актором, персонажем, включившись у єдине сценічне дійство, нестиме в собі частину самореалізації і в подальшому стане реабілітацією. Бо лише через позитивні емоції приходить відчуття потрібності, повноцінності, а життя стає радісним та яскравим…

         Соціально-мистецький проект «Простір можливостей» розпочався  23 жовтня в Полтавському театрі ляльок, прес-конференцією. Його координаторка, директорка організації-заявника, Полтавського академічного обласного театру ляльок – Тетяна Вітряк окреслила сходинки, на шляху до отримання гранту в галузі «Інклюзивне мистецтво», а співкоординаторка –Олена Либо розповіла про етапи його створення, за підтримки Українського культурного фонду, а також про впровадження освітньої програми семінару-тренінгу «Театр і інклюзія». Мова йшла про головну мету проекту -  інтеграцію у суспільство дітей з обмеженими можливостями, засобами мистецтва театру анімації. Менеджерка проекту, провідна методистка Полтавського міського центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю - Марина Тристан відкривала професійні секрети роботи з вихованцями центру, а також консультувала акторів, протягом усього періоду роботи над створенням інтерактивної вистави «На хвилі», - режисура – Юліта Ран, сценографія – Дар’я Кушніренко, музика – Павло Савєльєв. Прем’єра відбулася одразу після прес-конференції і викликала бурхливі овації та схвальні відгуки.

         Проект складався із декількох частин: теоретичної (проведення семінару-тренінгу «Театр і інклюзія»); лабораторної (показ вистав, проведення майстер-класів). Потужну інтелектуальну базу склали спеціалісти із Полтави, Харкова, Києва, Львова, Луцька, Чернівців, Тернополя, Хмельницького… Учасники проекту відмітили високий рівень організованості, інформативності, ефективності та унікальності. Особливу вдячність оргкомітет висловлює керівництву ГО "УНІМА-Україна" – ця співпраця виявилася плідною, оскільки слухачі лекцій семінару-тренінгу "Театр і інклюзія" змогли підвищити свою кваліфікацію, підтвердженням став іменний сертифікат, який було засвідчено двома підписами: директорки Полтавського академічного обласного театру ляльок – Тетяни Вітряк, а також президента ГО «УНІМА-Україна» - Сергія Брижаня.

         Всі заходи, що відбувалися в рамках проекту були безкоштовними. До проекту долучилися: Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляряевського, Полтавська обласна бібліотека для дітей ім. П. Мирного, Полтавська обласна бібліотека для юнацтва імені Олеся Гончара,

студентство  Полтавського коледжу мистецтв ім. М. В. Лисенка. Висловлюємо подяку його директору – Миколі Демченку, за сприяння культурному та фаховому розвитку майбутніх спеціалістів.

         26 жовтня актори Полтавського театру ляльок: Юлія Врублевська, Лель Хмеленко, Наталія Тимощук, Юлія Шустова, Олена Суптеля та Сергій Мамон відіграли 2 вистави «На хвилі», у Харківському драматичному театрі ім. О. С. Пушкіна. Діти, разом з батьками, радо зустріли полтавців, були вражені живою музикою, екзотичними інструментами, просили організувати окремий концерт, де будуть використовуватися глюкофон, дарбука, ксилофон та казуби і, звичайно, закидали питаннями про наступний візит полтавської трупи.. Показ вистави «На хвилі» у м. Харків став можливим завдяки директору Харківського академічного російського драматичного театру імені О. С. Пушкіна, який надав приміщення малої сцени театру «Портал на Гоголя 8», де згодом відбувся семінар-тренінг та  обговорення вистави.

         Проект завершився, але покладено початок найголовнішому. Сподіваємося, що наш досвід та ініціативу підхоплять інші міста України, а спільне дозвілля усіх дітей сформує соціум, де буде місце не лише пандусам і співчуттю, а ще і благородству, братерству, взаєморозумінню та простору рівних можливостей. А тепер швидше вмикайте наш коротенький фільм, щоб побачити на власні очі як це було!

Влад Могилат
керівник літературно-драматургічної частини
Полтавського академічного обласного театру ляльок