Розмір шрифту
Колір сайту

ПОЛТАВСЬКИЙ ТЕАТР ЛЯЛЬОК ЗНАЙШОВ СВОЇХ ДРАМАТУРГІВ

07.04.20
596

Репетруар кожного театру складається зі зразків кращої класичної та сучасної драматургії. Зрештою, кожен режисер знаходить у цьому розмаїтті щось своє. І, звичайно, мовою дії, веде діалог свого внутрішнього «більшенеможумовчати» зі світоглядом та душами глядачів.

На електронну скриньку театру надходить безліч п’єс, які пропонують до постановки, серед них є і проби пера, і цілком достойні матеріали, всі вони ретельно вивчаються. Однак трапляються і такі моменти, коли матеріал сам знаходить тебе, проситься до рук і більше не може залишити тебе у спокої.

Такою стала наша плідна співпраця із українською дитячою письменницею, драматургинею, режисеркою – Юлітою Ран (м. Харків). Письменниця надто тонко відчуває особливості дитячого пізнання світу, дивлячись навколо крізь магічну кулю дитячої фантазії.

Перше знайомство полтавської дітлашні із творчістю Юліти Ран відбулося у 2018 році, коли на світ народилася вистава «Колискова для Сніжинки» (режисер – Тетяна Вітряк). Відхід від звичних форматів театру анімації дуже захопило і глядачів, і творчу команду…

Наш 2019 – став не лише роком звичайного «закулісся» та довгоочікуваних прем’єр, а ще – роком налагодження зв’язків та прокладання містка взаєморозуміння дітей із типовим розвитком та інклюзивного глядача. Було створено потужну харківсько-полтавську мистецьку команду, яка працювала над реалізацією проекту «Простір можливостей», за підтримки Українського культурного фонду. Цей проект сприяв адаптації мистецтва театру ляльок для дітей з обмеженими можливостями. Відповідальну роль драматургині та режисерки – погодилась взяти на себе пані Юліта. 

Результат став приголомшливим. Діти сміялися, раділи і розуміли одне одного, ставши не лише пасивними глядачами, а ще і учасниками інтерактивної вистави-подорожі «На хвилі». Цю виставу побачили не лише полтавці, а ще і діти з Харкова.

Попереду нова дорога, нові горизонти і нові теми для відвертих розмов. Земля крутиться, а значить – життя іде. Всі дороги починаються із казки. До казки мріє прийти кожен. Зустрінемось.