Розмір шрифту
Колір сайту

"Під шапкою гугуце" зібрались лялькарі з усього світу

25.04.19
1068

«ПІД ШАПКОЮ ГУГУЦЕ» ЗІБРАЛИСЬ ЛЯЛЬКАРІ З УСЬОГО СВІТУ

З 15 по 21 квітня в м. Кишинів проходив 10-й Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Під шапкою Гугуце». Організатори фестивалю Муніципальний театр ляльок «Гугуце» за підтримки Міністерства освіти, культури і досліджень Респупліки Молдова запросили до участі представників театрів ляльок із різних країн світу: Україна, Румунія, Болгарія, Росія, Білорусь, Естонія, Казахстан, Грузія і, звичайно, своїм мистецтвом дивували господарі фестивалю – Молдова).

Дійство відкрили виставою «Білий Арап» (за мотивами казки Іона Крянге) та «Українським вертепом» Полтавського академічного обласного театру ляльок. Режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Олександр Інюточкін, художник-постановник – Дар’я Кушніренко. Учасники фестивалю та глядачі зустріли полтавських лялькарів гучними оплесками. Сергій Циба, Юлія Врублевська, Андрій Довгаль, Наталія Тимощук, Андріана Ерстенюк та заслужена артистка України Анжеліка Остапенко ділилися враженнями та розповідали, чим же був особливим цей фестиваль.

Уперше за всю історію існування фестивалю були представлені вистави не лише для дітей, а й для дорослих. «Це був гарний фестиваль, наповнений сюрпризами і знаковими моментами. Це – дуже важлива подія для країни, для культурного життя та для дітей. Ми вчимо їх любові до прекрасного. Я завжди говорила, що драматичні театри повинні бути нам вдячними, адже ми виховуємо їх глядача», – зауважила  Габріела Лунгу, заслужений діяч мистецтв республіки Молдова, директорка театру «Гугуце».

Фіналісти отримали ляльку Гугуце – символ фестивалю –  і дипломи учасників. «Під шапкою Гугуце» зібралися 24 унікальні постановки. Завершився фестиваль виставою «Маленька відьма» театру із Румунії «PRICHINDEL». Ця постановка перемогла у номінації «Краща режисерська робота».

Директорка Іоана Богецан, дякуючи за таку оцінку їх роботи, відмітила: «Це – велика честь для нас. Завжди приємно відкривати або закривати фестиваль. Ми щасливі з того, що пані Габріела дозволила підвести риску виставою «Маленька відьма». Цього разу ми працювали з болгарською командою». Приз на десятому Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Під шапкою Гугуце-2019» відправився до Тімішоара за виставу «Книга з Аполодором».

На фестивалі був присутній радник Президента в галузі освіти, науки й культури Республіки Молдова Корнеліу Попович: «Цей фестиваль важливий для театрального мистецтва нашої республіки. Він показує, що наша країна знаходиться на дуже хорошому рівні. Театр ляльок «Гугуце» – місце, де підростаюче покоління може познайомитися з цінностями національної та світової культури».

Габріела Лунгу дякувала гостям, ділилася планами на майбутнє:
«У мене вже є кілька ідей. У запасі є час, щоб обговорити деталі з деякими театральними трупами, які я планую запросити в Кишинів ».

Наступний фестиваль «Під шапкою Гугуце» пройде в 2022 році.