Розмір шрифту
Колір сайту

Містична прем’єра у полтавському театрі ляльок

26.11.19
1243

23 листопада, у великій залі Полтавського театру ляльок, стався неймовірний стрибок у часі, а також масове перевтілення, що створило незабутню атмосферу, яка поглинула всіх глядачів. Усі тамували подих та із захопленням спостерігали за спецефектами.

«Крабат - учень чаклуна», - так називається нове полотно, створене полтавськими лялькарями, на чолі з головним режисером театру – Ніко Лапуновим, за мотивами казкової повісті німецького письменника Отфріда Пройслера «Крабат, або легенди старого млина».   Хочеться зауважити, що ця повість є дуже складною, адже поєднує в собі не лише хронологічні події та їх наслідки, а ще і особливості епохи. Ця робота, безперечно, є гордістю театру.

Епохальна автентичність створювалася режисером власноруч. Поринаючи у велике коло запропонованих обставин, було вивчено техніки середньовічного крою, а також особливості кольорової гами та фасону тогочасного костюма. Кропітка праця разом із технічними цехами створила справжнісіньке диво. А зійшовши на гора, усе разом, створило неперевершений ансамбль.

Слід відмітити професійну гру акторського складу, де кожен образ протиставлявся попередньому, але все ж таки ставав важливою деталлю мистецького організму.

Кожен витвір мистецтва є дзеркалом душі його автора. Це – певний вектор погляду на запропоновані обставини, через призму сучасності. Завжди постає питання актуальності. Уважно переглянувши виставу, та аналізуючи подієвий ряд – стає очевидною її сучасність. Інколи так стається, що всепоглинаюча приреченість не дає можливості дивитися на світ ясними очима – тоді не залишається нічого іншого, як опустити руки, але це - не про «Крабата…».

 Відомий італійський поет Франческо Петрарка часто задавав питання: «Що рухає планети і світила?», - відповідь була лише одна – любов. Кохання та відвага молодої дівчини виявилася сильнішою за злі чари та чорнокнижжя. Лише кохання змогло покласти край страху, який не давав спокійно жити місцевим мешканцям, а також зловісному млину. Його жорна перемололи у пил не одну душу…

Радіємо з того, що зі сцени лунає ода справжньому коханню і чекаємо Вас на перегляд вистави «Крабат - учень чаклуна».