Розмір шрифту
Колір сайту

Пуд солі, з’їдений разом, починають "Півтори жменьки"

27.03.19
1032

Міжнародний День театру полтавські лялькарі святкували прем'єрою вистави «Півтори жмені», режисер-постановник – Олександр Іноземцев, художник-постановник – заслужений художник України Василь Безуля, композитор – Олег Шеременко. За час існування театру вистава «Півтори жмені» з’явилася в репертуарі вперше.

Одна із овець відбивається від отари, оскільки дуже давно не їла солі. Сіль необхідна сільськогосподарським тваринам, так як більшість рослинного корму бідна на натрій та хлор. (прим.).

Паралельний конфлікт вистави полягає в тому, що овечка була не одна: поруч з нею йшло маленьке ягнятко, помітивши, що його мама занедужала, дитина вирішила йти на пошуки солі для того, щоб матуся знову стала на ноги. Не дивлячись на свій вік, зовсім не знаючи навколишнього світу і того, що ж чекає на малюка десь далеко «за порогом» рідного пасовиська, ягнятко все ж таки вирушає шукати сіль. Шлях малюка виявився доволі тернистим: тут він зустрічає і хазяйновитого Півня, який підозрює кожного в тому, що будь-хто може зурочити його врожай. А от за велику кількість зернят у своїй коморі Півень готовий битися навкулачки. Зустрів він і егоїстичну красуню Свиню-наречену, яка готова поставити навколішки увесь світ заради того, аби помпезно відсвяткувати своє весілля. Свиня так голосно розповідає про свою майбутню подію в особистому житті, що часом починаєш сумніватися: а чи справді славнозвісний Хряк зробив їй пропозицію? Це питання залишається відкритим, на нього режисер-постановник не дає прямої відповіді. Що ж, найцікавіше залишається «за кадром», але це уже була б зовсім інша вистава…

Ягнятко не оминає і «побачення» з Вовком, який потрапив до капкану. Чи актуальною є ця зустріч? Розглядаючи її під прицілом наскрізної дії – невідомо, однак, це ще раз нам доводить, що маленька дитина ладна вірити усім, хто старший за неї. Звідси випливає багато особистих помилок, які народжують «життєвий досвід». Шляхи Ягнятка перетнулися із хитрим Лисом, що намірявся поласувати Голубом. Мабуть, так і сталося, якби наш відважний герой-мандрівник не врятував Голуба. До речі, ви не задумались чому саме Голуба? Мені здається, автор п’єси – Нелі Осипова – закодувала в цьому символі певний сенс. На думку миттєво приходять архетипи: «мир, злагода, віра, легкість, сім’я…» На весіллях прийнято відпускати в небо голубів, щоб життя було легким, вільним і сповненим любові. Не дарма ця зустріч сталася у фіналі. Ця історія – про сімейні цінності.

«…Якщо говорити між нами,

То все починається з мами…», - запевняє нас поетеса Марія Пономаренко.

Малюк все ж таки рятує маму. Попереду у них ще багато пригод, півтори жменьки обов’язково стануть цілим пудом солі, яку вони з’їдять разом, переживши ще багато веселих і не дуже моментів. Але найголовніше – це сім’я, найголовніше – бути разом. Це – дуже добра і повчальна історія. Вітаємо акторів та режисера з прем’єрою!